vBulletin 4’ü XenForo 2’ye Taşımak | Detaylı Anlatım

1
5436
vBulletin'den XenForo'ya Geçiş
vbulletin xenforo geçiş

Herkese merhaba!

Bu yazımda sizlere vBulletin’i sorunsuz bir şekilde Xenforo’ya nasıl taşıyacağınızı detaylı olarak anlatacağım. Web sitelerinin çalışma mantığını orta düzeyde bilen bir kişi taşıma işlemini rahatlıkla anlayacak ve yapacaktır. Anlatacağım bu işlem vBulletin 4.2.2’nin Xenforo 2.1.2’ye taşınmasıyla bizzat denenmiş ve taşıma işlemi sorunsuz gerçeklemiştir. vBulletin’in herhangi bir sürümünün XenForo’nun herhangi bir sürümüne taşıma işleminin de benzer şekilde olduğunu unutmayınız.

Taşıma işlemini size üç başlıkta anlatacağım. Birincisi, taşıma işleminden önce yapılması gerekenler. İkincisi, taşıma işlemi. Üçüncüsü, taşıma işleminden sonra yapılması gerekenler.

1. vBulletin’i XenForo’ya Taşımadan Önce Yapılması Gerekenler:

vBulletin’i XenForo’ya taşımadan önce hem vBulletin’de hem de XenForo’da yapmanız gereken işlemler vardır. Taşımanın sağlıklı olabilmesi için bu işlemler çok önemlidir. Çünkü taşıma işlemi bir defa yapılır ve sağlam olmalıdır. Ayrıca taşıma işlemiyle ilgili sorunların çoğu işlem bittikten hemen sonra tespit edilememekte, uzun bir süre geçtikten sonra kendini göstermektedir. Bu süreden sonra ise kayıpsız bir şekilde sorunları çözmek oldukça zordur.

vBulletin’i XenForo’ya taşımadan önce ilk olarak yapacaklarınız vBulletin üzerindedir. Yapacaklarınızı madde madde sıralıyorum. Sıraya dikkat etmeniz önemlidir.

  • Çalışır vaziyette olan vBulletin sitenizi bakım moduna alınız. Bunu yapmaktaki amaç sitenin kurulu olduğu veri tabanında herhangi bir değişikliği engellemektir.
  • Bütün eklentileri, temaları ve dilleri kaldırınız. Bunu yapmanız önerilir, yapmazsanız herhangi bir sorun oluşmaz.
  • Veritabanını şişiren ve boşaltılması mümkün tabloları boşaltınız. Bu konuda bilgi sahibi değilseniz dokunmamanız daha iyidir, boşaltmazsanız herhangi bir sorun oluşmaz.
  • Geri dönüşümlü olarak silinen konuları ve iletileri, ayrıca taşındı konularını siliniz. Bunu yapmanız şiddetle önerilir, yapmazsanız sorun oluşmaz. Sadece taşıma işlemi bir hayli uzayacaktır.
  • Hesabını aktifleştirmemiş ve yasakladığınız üyeleri siliniz. Bunu yapmanız şiddetle önerilir, yapmazsanız sorun oluşmamakla birlikte taşıma işlemi uzayacaktır.
  • Dosya ekleriniz veri tabanında kayıtlı ise bunları FTP içinde bir klasöre aktarınız. Böylece veri tabanını da küçültmüş olursunuz.
  • Linkleriniz arama motoru dostuysa standart haline getiriniz.
  • Aynı maille kayıt olma seçeneği aktif ise bu şekilde kayıt olan üyelerin hesaplarını birleştiriniz veya aynı maille kayıt olan üyelerin aktif olmayan hesaplarını tespit edip siliniz. Bunu yapmazsanız XenForo taşıma esnasında aynı mail adresini kullanan hesaplardan herhangi birisinin mail adresinin sonuna “-xf” şeklinde ekleme yapacaktır. Bu işlemi rastgele yaptığı için aktif olarak kullanılan hesapların mail adresleri değişebilmektedir. Aynı mail adresini kullanan üyeleri nasıl bulacağım derseniz birazdan açıklayacağım.
  • vBulletin’de kullanıcı isimlerinde u-ü, o-ö, s-ş, c-ç, ı-i, g-ğ gibi harfler farklı sayılmakta iken XenForo’da aynı sayılmaktadır. Örneğin vBulletin’de “büyük” ve “buyuk” şeklinde iki kullanıcı adınız var ise XenForo bu ikisini aynı kullanıcı adı olarak görecek ve bu kullanıcı adlarından birisini “buyuk1” şeklinde değiştirecektir. Bu da kullanıcının hesabına girememesine sebep olacaktır. Bunu engellemek için bu şekilde olan kullanıcı adlarından aktif olmayanlarını değiştirmelisiniz. Siz değiştirmezseniz XenForo otomatik olarak rastgele yapacaktır ve belki de aktif kullanıcının adını değiştirecektir. Bunları nasıl tespit edebilirim derseniz birazdan onu da açıklayacağım.
  • vBulletin’e eğer başka bir forum yazılımdan geçtiyseniz (örneğin SMF) Türkçe karakterli bazı kullanıcı adları silinebiliyor. Benim başıma geldiği için söylüyorum, SMF’den vBulletin’e geçiş işlemini defalarca denememe rağmen içinde Türkçe karakter bulunan bazı kullanıcı adları silinmişti. (Sizde kullanıcı adı olmayan kullanıcı yoksa bu maddeyi okuyup kafanızı karıştırmaya gerek yok.) İlginç ama tüm bilgileri olup da kullanıcı adı olmayan hesaplara şahit oldum. Normalde bunun imkanı yok, kullanıcı adı bulunmayan bir kullanıcı oluşturamazsınız ama SMF’den vBulletin’e geçiş esnasında bu sorunu yaşamıştım. Bunların bir kısmını geçişten sonra düzeltmiştim, bir kısmını ise düzeltmemiştim. Kullanıcı adı olmayan bir üyeyi XenForo kabul etmiyor ve kullanıcı adı olmayan bir kullanıcı varsa otomatik olarak 1, 10, 100 gibi sayılarla yeni kullanıcı adı oluşturuyor. Sizde de kullanıcı adı olmayan kullanıcılar varsa dert etmenize gerek yok, XenForo sizin için kullanıcı adı oluşturuyor. Tabi sayılardan.
  • Kullanıcı şifreleri veritabanında şifreli olarak saklandığı için taşınamıyor. Bu yüzden geçişten sonra tüm üyeler hesaplarına giriş yapabilmek için “Şifremi Unuttum” kısmında yeni şifre oluşturmalıdır. Geçiş öncesi üyelerin e-mail adreslerini güncellemeleri ve yeni şifre oluşturmaları konusunda bilgi vermek önemlidir.
  • Veri tabanını onarınız ve önemli sorguları çalıştırınız.
  • Veritabanınız üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmayacak ancak her ihtimale karşılık veritabanını yedekleyiniz.

vBulletin üzerinde bunları yaptıktan sonra bir diğer ayara geçelim. XenForo’yu kurmadan önce PHP sürümünü kontrol etmelisiniz. vBulletin 4.2.2’nin çalışması için PHP’nin 5.4 sürümü yeterlidir ancak XenForo 2.1.2 için en az PHP 7.1 gereklidir. Eğer daha düşük bir PHP sürümü varsa bunu yükseltiniz. Bu işlemi genellikle sunucu hizmeti aldığınız firma yapmaktadır.

PHP sürümünü de ayarladıktan sonra artık vBulletin ile işimiz tamamen bitti. FTP programı vasıtasıyla forumun kurulu olduğu dizini açınız ve dosya ekleri klasörü hariç vBulletin’e ait bütün klasörleri ve dosyaları siliniz. Silmeden önce vBulletin’e ait FTP’deki bütün klasör ve dosyaları yedeklemenizi şiddetle öneririm. Silme işleminden sonra artık vBulletin ile işiniz tamamen bitti.

Şimdi gelelim XenForo kısmına. Öncelikle XenForo için yeni bir veri tabanı oluşturmalısınız ve bu veri tabanının karakter seti yani karşılaştırması “utf8mb4_general_ci”, bu seçenek yoksa “utf8_general_ci” olmalıdır. Yeni oluşturduğunuz veri tabanının karakter seti bunlardan biri değilse değiştirmek için PhpMyAdmin’de veritabanınızı seçiniz, “İşlemler” menüsüne tıklayınız ve “Karşılaştırma” seçeneği altından “utf8mb4_general_ci”yi seçiniz. Eğer MySQL sürümünüz yeterli değil ise “utf8mb4_general_ci”yi seçemeyebilirsiniz. Bu durumda “utf8_general_ci”yi seçiniz ve “Git” butonuna basınız.

XenForo için veri tabanını da ayarladıktan sonra sunucunuzun XenForo için hazır olup olmadığını test etmelisiniz. Bunun için XenForo’nun hazırladığı sistem gereksinim testini indirip forumu kurmak istediğiniz dizine atınız ve dosyayı çalıştırınız. Bu size sunucunuzun XenForo için yeterli olup olmadığını, yeterli değil ise eksik olan kısımlarını bildirecektir. Yukarıda bahsettiğim PHP sürümünü de burada görebilirsiniz. PHP 7.1’den daha düşük ise sizi uyaracaktır. Eğer sunucunuz bu testten geçemez ise eksiklerinizi düzeltmeden XenForu kurmaya çalışmayınız.

Bu testten eksiksiz geçtiyseniz bir diğer işlem kurulum yapacağınız domaini XenForo’nun sitesine kaydetmelisiniz. Bunun için XenForo’nun sitesinden hesabınıza giriniz ve lisans detaylarını düzenle (Edit license details) kısmına XenForo’yu kuracağınız domaini yazınız. Yine aynı sayfadan XenForo’nun 2.1.2 sürümünü (bu yazının yazıldığı tarihteki en güncel sürümdür) indiriniz. İndirdiğiniz XenForo kurulum dosyalarını, vBulletin’i sildiğiniz dizinin içine atınız. Burada önemli olan husus vBulletin’i sildiğiniz dizin ile XenForo’nun kurulacağı dizinin aynı olması gerektiğidir. Bu yazımda sadece taşıma işlemini anlatacağım için XenForo’nun nasıl kurulacağını anlatmayacağım, bununla ilgili internette pek çok kaynak bulabilirsiniz.

Sorunsuz bir şekilde XenForo’yu kurdunuz sanıyorum. XenForo ilk kurulduğunda içinde standart olarak bir tane kategori bulunur. Admin hesabının olduğu bir tane de üye hesabı vardır. Kurulumdan sonra ilk iş standart olarak gelen kategoriyi kaldırmak olacaktır. İkinci iş olarak da isterseniz Türkçe dil yükleyebilirsiniz. Bunun yararı, İngilizce’ye hakim değilseniz taşıma işleminde size yardımcı olur. Bu iki işlem dışında XenForo’nun hiç bir ayarını değiştirmeyiniz ve hiç bir şekilde veri girişi yapmayınız. Artık XenForo geçiş için hazır. Ancak geçiş öncesi her türlü hazırlığı yapılan bu XenForo veritabanının bir yedeğini almanızı kesinlikle öneririm. Çünkü taşıma işleminde bir yanlışlık yaparsanız yeni bir XenForo kurup, kategoriyi silip, tekrar Türkçe dil yüklemektense, yedek aldığınız bu veritabanını kullanarak çok daha hızlı bir şekilde işleme yeniden başlayabilirsiniz.

Şimdi size can alıcı bir tüyo vermek istiyorum. XenForo, utf8 karakter kullandığı için utf8 olmayan vBulletin veritabanlarında taşıma işleminden sonra karakter sorunu yaşandığına dair bazı yazılar okudum. Bu yazılara göre öncelikle vBulletin veritabanının “utf8_general_ci”ye çevrilmesi gerektiği yazıyordu. Burada anlattığım taşıma işleminde bizzat gördüm ki böyle bir şeye gerek yok. Boşuna uğraşıp vaktinizi almayın, çünkü bir veritabanını içeriğiyle beraber başka bir karakter setine çevirmek çok uğraş istiyor ve riskli. Bu çevirme işlemini XenForo sizin yerinize yapmaktadır. Benim kullandığım vBulletin veritabanı karakter seti “latin1_swedish_ci” idi. Veritabanındaki bazı Türkçe karakterler düzgün gözükmüyordu. Burada harfiyen anlattığım taşıma işleminden sonra karakter seti otomatik olarak utf8’e çevrildi ve bütün Türkçe karakterler de düzeldi.

2. vBulletin’i XenForo’ya Taşımak:

vBulletin’i XenForo’ya taşımadan önce yapılması gerekenleri yukarıda anlattık. Şimdi işin en zor ve en uzun süren kısmına geldik. Sitenizin büyüklüğüne bağlı olarak işlem süresi değişmektedir. Bizim denemelerimizde 70.000 üyenin taşınması yaklaşık üç saat, 1.200.000 mesajın taşınması yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Belirttiğim sayılardaki bir vBulletin sitesinde her şeyi taşımak isterseniz beş-altı saat süreceğini unutmayınız. Buradan kendi sitenizin taşınması için gereken süreyi tahmin edebilirsiniz. Ve taşıma işlemi yapılırken internetin 10 saniye bile kesilmesi işleme sıfırdan başlamanıza sebep olacaktır. Böyle bir durumla karşılaşırsanız size kaldığı yerden devam etme şeklinde bir seçenek sunacaktır ama sağlıklı olmayacağını bilin. O yüzden taşıma işlemi yarıda kalırsa işleme mutlaka sıfırdan, temiz bir veritabanı ile başlayınız.

XenForo’yu kurduktan sonra taşıma işlemi için XenForo’nun kurulumunu indirdiğiniz sayfada bulunan XenForo Importers isimli eklentiyi kullanacaksınız. Eklentiyi kurunuz ve çalıştırınız. Türkçe dili yüklediyseniz zaten sizi yönlendirecektir. Karşınıza çıkan boşlukları (veritabanı adı, veritabanı kullanıcı adı vs.) uygun şekilde doldurunuz. Burada iki kısım önemli. Karakter setiniz ne olursa olsun “Karakter Seti” kısmını boş bırakınız. Kullanıcı birleştirme seçeneklerinin hiç birisini işaretlemeyiniz. Ayrıca bunların dışındaki hiç bir seçeneği değiştirmeyiniz, olduğu gibi bırakınız. Taşıma işlemini ilerlettikçe karşınıza nelerin taşınacağını soran bir sayfa gelecektir. Neredeyse vBulletin’deki her şeyi XenForo’ya taşıyabilirsiniz. Taşımak istemedikleriniz varsa iptal etme seçeneğiniz de var.

Taşıma işlemi için tüm ön ayarları yaptınız. Artık taşıma işlemini başlatabilirsiniz. İşlem sürerken bilgisayarı kullanmayınız ve internetin kesilmemesine dikkat ediniz. İnternet kesilir, bilgisayar takılır veya herhangi bir aksaklık olursa işlemi mutlaka sıfır bir veritabanı ile yeniden başlatınız. Sıfır bir veritabanı olmadan tekrar başlatırsanız işlem yarıdan devam edecektir ki bu da taşıma işleminde sorunlar çıkmasına sebep olabilir. Taşıma işlemi sürerken o anda nelerin taşındığı, ne kadarı taşındığı gibi bilgileri ekrandan takip edebilirsiniz.

Her şey taşındıktan sonra “İçe Aktarmayı Sonlandır” şeklinde bir sayfa karşınıza gelecek. Bu sayfa bir nevi taşıma işleminin raporu gibidir. Nelerin taşındığı, ne kadar sürede taşındığı, herhangi bir hata oluşup oluşmadığı gibi bilgiler göreceksiniz. Size önerim bu sayfayı mutlaka çevrimdışı olarak kaydedin.

Yukarıda bahsettiğim ve birazdan açıklayacağım dediğim, bir mail adresinin birden fazla kullanıcı tarafından kullanılması ve içinde u-ü, o-ö, s-ş, c-ç, ı-i, g-ğ gibi harfler bulunan kullanıcı isimlerinin çakışması gibi bilgileri de burada göreceksiniz. Eğer aktif olan mail adreslerini ve kullanıcı adlarını düzeltmezseniz üyeler yeni şifre oluşturamaz ve kullanıcı hesaplarına giremezler. Çakışmayı önlemek için önünüzde iki seçenek var. Birincisi, çevrimdışı kaydettiğiniz “İçe Aktarmayı Sonlandır” sayfasındaki çakışan mail adreslerini ve kullanıcı adlarını taşıma işleminden sonra XenForo üzerinde tek tek düzeltmeniz. İkincisi, çevrimdışı kaydettiğiniz “İçe Aktarmayı Sonlandır” sayfasındaki mail adreslerini ve kullanıcı adlarını vBulletin üzerinde tek tek düzeltip taşıma işlemini sıfırdan tekrar yapmanız.

Ve artık sona geldik. “İçe Aktarmayı Sonlandır” sayfasının en altındaki sonlandır butonuna basınca otomatik olarak bir kaç işlem daha yapılacak ve siteniz XenForo haliyle karşınıza gelecektir.

3. vBulletin’i XenForo’ya Taşıdıktan Sonra Yapılması Gerekenler:

vBulletin’i XenForo’ya sorunsuz bir şekilde aktardınız ve siteniz XenForo haliyle karşınızda durmaktadır. XenForo’yu ilk kurduğunuzda oluşturduğumuz kullanıcı, admin hesabıdır. Bununla hesabınıza giriş yapacaksınız. Öncelikle ilk işiniz sitenin bakım modunda olup olmadığıdır. Eğer bakımda modunda değilse mutlaka bakım moduna alınız ki sizden başkası siteye erişemesin.

Her ne kadar XenForo eski sitedeki çoğu şeyi aktarsa da aktaramadıkları şeyler olduğunu da unutmayınız. Nedir bunlar? Kullanıcı şifreleri, kullanıcı izinleri, forum izinleri vs. Şimdi tek tek bunları anlatacağım.

XenForo’ya geçtikten sonra en önemli konu yıllarca emek verdiğiniz linklerinizin sağlam kalmasıdır. Bunun için “XenForo Redirects for vBulletin” eklentisini kullanacaksınız. Bu eklenti sayesinde vBulletin linklerinizin tamamı XenForo’ya yönlendirilecektir. Böylece taşıma işleminde hiç bir kaybınız olmayacak. Denemek için bu eklentiyi kurduktan sonra sitenizin linki bulunan bir Google araması yapınız. Tıkladığınız doğru link açılıyorsa işlem tamamdır.

vBulletin’i XenForo’ya taşıdıktan sonra şifreler taşınmaz. Bunun için her üyeniz yeni şifre oluşturmalıdır. Bunu da “Şifremi Unuttum” kısmına girerek e-mail adresine gelen link vasıtasıyla oluşturmalıdır. Yukarıda da bahsettiğim gibi e-mail adreslerinin güncel olması ve şifre sıfırlama işleminden üyelerin haberdar edilmesi çok önemlidir. Her üye şifresini sıfırlayamaz. Bu üyelere yardımcı olmalısınız. Mesela sadece ziyaretçilerin görebileceği bir uyarı yazabilirsiniz, şifre sıfırlamayı detaylı anlatan bir konu açabilirsiniz veya şifre sıfırlama işlemini yapamayanların size rahatça ulaşacağı bir iletişim yolu yazabilirsiniz.

XenForo ile vBulletin’in izinleri farklıdır. Taşıma işleminde her ne kadar kullanıcı grupları taşınsa da ayarları olduğu gibi taşınmaz. Bu yüzden her kullanıcı grubunun ayarlarını tek tek kontrol ediniz, gerekirse yeniden ayarlayınız.

vBulletin’deki forumlar/kategoriler/bölümler XenForo’ya aynen aktarılmaktadır. Ancak izinleri aynen aktarılmayabilir. Belli üye gruplarının görebildiği veya yazabildiği bazı bölümler herkese açık olabilir, izinler değişmiş olabilir. Mutlaka bölüm izinlerini tek tek kontrol ediniz.

Google Search Console’a gönderdiğiniz sitemaplar değişecektir. Yeni sitenizin admin panelinden sitemap ayarlarınızı yapınız. Ayrıca Search Console’daki eski sitemapları silip yenilerini yükleyiniz.

FTP’ye girerek robots.txt ve .htaccess dosyasını kontrol ediniz. Eğer yoksa robots.txt dosyası oluşturup tarama izni vermek istediğiniz veya istemediğiniz arama motorları ve sayfaları uygun şekilde yazınız. Eski .htaccess dosyanız silinecektir, bunun yerine yenisi gelecektir. Eski .htaccess dosyanızda bulunan önemli kodlar varsa bunları yeni .htaccess dosyanıza yazınız. Mesela http’leri https’lere yönlendirme kodu gibi.

Son bir kaç ayar kaldı. Google Analytics vs. kodları kullanıyorsanız yeni sitenize ekleyiniz. vBulletin sitenizde reklamlar varsa yeni sitenize reklamları taşıyınız. Default temayı kullanmayacaksınız yeni temanızı yükleyiniz. XenForo’da da vBulletin’de olduğu gibi sayaçları güncelleme vardır. Araçlar kısmında erişilen bu bölümdeki işlemleri yeniden yapılandırınız. Ayrıca XenForo’ya özel bazı ayarlar da var, bunları da kendinize göre ayarlayınız. Kısaca admin panelinde girmediğiniz, görmediğiniz ayar kalmamalı.

vBulletin’i XenForo’ya taşıdıktan sonraki ayarlarınızda böylece bitti. Artık siteniz hazır. Bakım modundan çıkarak siteyi üyelerinize açabilirsiniz.

Not: Bu yazı 01.06.2019 tarihinde yazılmıştır. Okuduğunuz tarihte güncelliğini yitirmiş olabileceğini unutmayınız. Ayrıca konuyla ilgili anlayılmayan yerleri ve sormak istediklerinizi yorum olarak yazarsanız cevabını yazıya dahil edeceğim.

1 YORUM

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here